8 Nisan 2016 Cuma

Banduma!


Türkiye'nin yemek kültürü her ne kadar bölgelere göre çeşitlenip farklılaşsa da değişmeyen tek şey milletçe damak tadına düşkün olduğumuz gerçeği bize gör kırpıyor. Misafirperver kültürümüzün dünden bugüne taşıdığı yüzlerce yöresel tariften birini daha sizlerle tanıştırmanın haklı gururunu yaşadığımız bugün, sarımsağın ana vatanı Kastamonu'da kült haline gelmiş bir tarifin kodlarını paylaşıyoruz.

 Adını ekmeklerin hindi suyuna bandırılması yönteminden alan ve asıl adı Bandırma olan tarif yöre şivesinden dolayı zamanla Banduma olmuş. Hindi eti, tereyağı, ceviz ve yufka ekmeği bir araya gelir de bu tat sevilmez mi? Çoğu lisans mezunu erkeğin vatani görevi için yolunu tuttuğu Kastamonu'da yemin törenine gelen aileleriyle duygu yoğunluğu arasında tanıştığı muhteşem tat: Banduma!

                          Mutfakta müzik olmazsa olur mu? Tarife atıfta bulunarak başlıyoruz!

                                


Malzemeler (4 kişilik): 600 gr hindi eti(but ve göğüs eti karışık), 5 adet kuru yufka, bir su bardağı ceviz, dört yemek kaşığı tereyağı



Banduma, Bandırma ve Islama gibi isimlerle bilinen ve çok ta sevilen tarif için önce hindi etini üzerini üç parmak örtecek kadar su ile haşlıyoruz. Suyunu ayırdığımız hindileri didikleyerek bir kenara alıyoruz. Hindinin sıcak suyuna biraz tuz ve bir kaşık tereyağı ekliyoruz. Kuru yufkaları yine üç parmak eninde sararak yedi sekiz santim boyunda kesiyoruz. Bu arada dipnot olarak kuru yufkayı yufkacınızdan biraz daha pişirmesini isteyerek temin edebilirsiniz. Kesinler yufka rulolarını hindi suyuna batırıp çıkardıktan sonra servis tepsisine diziyoruz. Hindileri yufka ekmeklerin üzerine dizerek üzerine dövülmüş ceviz, kalan hindi suyu ve kızdırılmış tereyağını gezdiriyoruz. Sıcak tüketmeniz gereken bu lezzet bu kadar basit malzemeyle nasıl bu kadar lezzetli olabildiği konusunda fikir yürütmenize sebep olacak. Afiyetle!