28 Ağustos 2015 Cuma

Fırında Sarımsaklı Patates; namı değer Hasselback!

" Patates helalim olsun gelsin her daim yerim." diyenlere şahane ve basit bir pişirme yöntemi !



Dünya'nın en güzel tatlarından patatesle karşınızdayız. Tavası, kumpiri kızartması,haşlaması... Her tarifte başka bir kimliğe bürünüp aklımızı başımızdan alıyor. Bu tarifteki kimliği ise İsveç mutfağındaki adıyla Hasselback yani bizim anlayacağımız adıyla fırında sarımsaklı patates.

 Her yemeğin, özellikle de fast food ve etin yanında en güzel garnitür olan patates bu tarifte çocukluğunda kuzine sobadan patates yiyenleri ağlatabilir. Silin gözlerinizin yaşını, şimdi hem tadıyla hem görünümüyle "offf" çektirecek tarifimize başlıyoruz..




İlk olarak gidip uzunca ama enine geniş olmayan patateslerden alıyoruz..Sonra patatesi dışında hiç kum kalmayıncaya kadar  bir güzel yıkıyoruz. Patatesleri yukarıdan baktığınızda dibine doğru kesip tam birbirinden ayrılmayacak şekilde bölüyoruz.(Bu sırada fırını açın hafif ısınsın ki bekleme çilesi kısalsın ) Sonra sarımsakları ayıklayıp mercimek büyüklüğünde kesiyoruz. Ardından ortasını ayırdığımız patateslerin aralarına yerleştiriyoruz..( böylece patates pişerken araları açık kalacak , sarımsağın esansı patatese akacak ve yerken delirtecek ). Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirdiğimiz patatesleri fırça yardımıyla hafif yağladıktan sonra üzerlerine tuz ve baharat ekiyoruz. 250 derecelik fırında 45 dakika pişiriyoruz.( Pişmesi biraz zaman alıyor, 50-55 bile denenebilir patatesin iriliğine göre. Ancak beklemeye değer)

Pişen patateslerin üzerine erimiş tereyağı gezdirerek bir kaç level daha atlayabilirsiniz. Afiyet bal şeker olsun!

Fotoğrafların ve yazının hakları tarafımıza aittir. İzinsiz kullanmayınız.
Teşekkür ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder