27 Ağustos 2015 Perşembe

Büyük İskender Görse Ağlardı;Simit İskender!



















Ülkemizin bereketli topraklarının bir o kadar bereketli yemek kültüründe mihenk taşı
olmuş tatlardan biridir İskender. Büyük İskender hiç iskender yedi mi bilmiyoruz ama yese kesin çok severdi.
 
1800'lü yıllarda Bursa'da yaşayan İskender Efendi, yatay pişirdiği kuzunun güzel bölümlerini müşterilerine eşit olarak dağıtmak için yol arar. Sonra üstün bir zeka ve damak zevki ile kemik ve sinirlerinden ayırdığı eti dikey şekilde odun ateşinde pişirmeyi dener. Bununla da yetinmeyen İskender Efendi, yoğurt, ekmek ve sosla tarifini göklere çıkarır. Zamanla ünü sınırları aşan bu tada halk arasında İskender'in Dönen Kebabı adı verilir. Büyük İskender kadar büyük adam olan İskender Efendi, bu şekilde hem döneri hem de kendi adını alan İskender tarifini mutfağımıza kazandırmış olur.

Allah genel kültürünüze zeval vermesin diyor ve çarşı yemeği, Türk Fast Food'u iskenderi evimize konuk ediyoruz. Durun daha bitmedi! üstelik kendisini çıtır çıtır simitle buluşturuyoruz. İskender Efendi'nin ruhu şad oladursun; zira simitlisini görse başımızı okşardı. Başlayalım; Evde Simitli İskender!

Gerekli olan malzemelerimize gelince, hazır olarak satılan et dönerden bir paket kapın, ufak bi yoğurt, iki simit, salça,tereyağı ve baharatı hazır edin gerisi kolay.


Simitleri kuş başı doğrayın, bir tavada hafif bi çevirttirin, çıtırlaşsın. Döneri tepsiye dizip fırınlayın. O kızarıp mutfağa kokusunu salarken sos tenceresinde iki kaşık tereyağı ve iki kaşık salçayı iyiyce kızdırın. Baharatlarla zenginleştirip içine yarım çay bardağı kadar su ilave edip ocaktan alın. Bir borcamda, ya da kişiye özel servislerde (orası sizin romantizminize kalmış) servis etmek üzere sırasıyla önce simitleri, üzerine sarımsaklısı tercih sebebi olan çırpılmış yoğurdu, nar gibi kızarmış et döneri ve en üste de sosu itinayla yayın. Ortaya çıkan görüntü başınızı döndürecek, sakin olun. İnstagram'a nispet yaparken bizi de etiketlemeyi (@bunubitat) ve İskender Efendi'ye selam çakmayı unutmayın.
 
AFİYETLE!































Fotoğrafların ve yazının hakları tarafımıza aittir. İzinsiz kullanmayınız.
Teşekkür ederiz.
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder