28 Aralık 2015 Pazartesi

Portakallı Pekin Ördeği


Bir yemek düşünün ki bizim kültürümüzde olmasa da, yüzde doksan dokuzumuz hiç tatmasa da hepimizin adını alın harflerle zihnine kazıdığı... Bir yemek düşünün ki literatürümüzde en ulaşılmaz yere koyduğumuz... Yemeğe çağırdığınız dostlarınızın 'Hımm demek ne istersek yapacaksın, ee o zaman ben şey istiyorum..' deyip alaycı gülümsemesiyle adını zikrettiği...Pahalı restaurantlarda görebileceğiniz o yemek, artık o kadar da ulaşılmaz değil; bayanlar baylar, işte karşınızda Portakallı Pekin Ördeği!


Malzemeler; Bir adet pekin ördeği, üç adet portakal, bir yemek kaşığı bal, bir yemek kaşığı nar ekşisi, iki yemek kaşığı sirke ya da beyaz şarap, bir adet defne yaprağı, bir tatlı kaşığı domates salçası, iki adet kuru soğan

Çin mutfağının en sevilen tatlarından olan ördek, her ne kadar bizim yemek kültürümüzde yer edinemiş olsa da, peynirle reçel yiyen bir millet olan bizlere tatlı ve tuzluyu bir arada sunan bu değişik tadı çok ta garipsemeyeceğimizi garanti edebiliriz. İlk olarak süper marketlerde bulabileceğiniz ördeği güzel yıkayıp havluyla kurulayarak en az bir saat kadar kurumaya bırakıyoruz. Ardından bir çay kaşığı tuz ile ovaladığımız ördeğimize çatalla birkaç delik açıyoruz. Derince bir tencereye bir adet portakalın suyunu, defne yaprağını ve yarım su bardağı suyu ekleyerek ördeğimizi oturtuyoruz. Kapağını kaparak 15-20 dakika kadar pişiriyoruz. Fırın kabı ya da borcamın tabanını yassı doğradığımız soğanlarla kaplayarak göğüs kısmı üste gelecek şekilde ördeğimizi oturtup iç kısmına iri doğradığımız bir adet portakalı yerleştiriyoruz. 180 dereceyi gören fırınımıza ördeği yerleştirerek sosu yapmaya koyuluyoruz. Tencerede bekleyen ördek suyuna bir adet portakalın suyunu, sirke yada beyaz şarabı, nar ekşisini, balı, domates salçasını ve bir tatlı kaşığı tuzu ekleyip bir taşım kaynatıyoruz. Bu sırada yaklaşık 20 dakikadır fırında olan ördeğimizi çıkarıp sosu üzerine gezdiriyoruz. Fırının ayarını 150 dereceye kısarak sosladığımız ördeği tekrar fırınlıyoruz. Ara ara bir kaşık yardımıyla sosu alıp tekrar üzerine gezdirdiğimiz ördeği düşük ısıda yavaş yavaş pişiriyoruz. Son pişirme işlemi yaklaşık 30-40 dakika sürüyor ancak etin pişme ayarını damağınıza göre ayarlamak için arada kontrol edebilirsiniz. Biraz uğraş verdiğiniz belki ama artık kendinizi tebrik edebilirsiniz. Akıllarda ulaşılmaz bir noktaya yerleşen o tarifi imkansız olmaktan çıkardınız. Yemek menüsünde adını duyan misafirlerinizin yüz ifadesini gördüğünüzde tüm bu yorgunluğa değeceğine bahse gireriz. Portakallı Pekin Ördeği'niz servise hazır. Afiyetle!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder