23 Ağustos 2015 Pazar

Osmanlı'dan Günümüze; Zerdeçallı Tavuk



Osmanlı Saray Mutfağı yeni tatlara açık ve çok çeşitli bir menüye sahipti. Hükümdarlığın toprakları genişledikçe gelen malzemeler ve yemek kültürü de bir o kadar çeşitlendi. Efendim şimdi size takdim edeceğimiz tarifimizin, günümüz İstanbul'unun nadide işletmelerinde yeniden uyarlanmış haliyle karşılaşmanız mümkündür. Sarayda ibrikçibaşı olan bir dedemiz olmasa da saray mutfağının ruhu modern mutfaklara hala yansıyabiliyor. O halde yüksek müsaadenizle fevkaladenin fevkîndeki bu tarifimizi icra etmeye başlayalım.


Gerekli görülen malzemeler hazır oluna!
-2-3 adet tavuk göğsü
-50 gram yer fıstığı
-bir tatlı kaşığı zerdeçal
-2/3 su bardağı süt
-bir iki dal taze soğan
-küçük bir salkım yaş üzüm(isteğe göre)
-bir tatlı kaşığı un,tuz

Günümüze uyarlanmış bu tarifi, yine günümüze uyarlanmış bir saray musikîsi ile taçlandırmak isteyen üstatlar dökün zülfünüzü mutfağa gelin!



Destuuuur! Tüm malzemeler derhal mutfakta hazır edileee!


Tavuklar jülyen doğrana, tavada bir miktar yağ ile suyu çektirile ve ortalama 10 dakika nar gibi kızartıla.Tavuk hatun pembeleşince yer fıstığı, iki santim boyunda doğranmış yeşil soğan ve arzu edilirse üzüm ilave edile. Öte yandan bir kasede zerdeçal, süt, un ve tuz birbirine karıştırıla ve tavadaki cümbüşe eklene. Biraz da bu şekilde pişen ve kıvamı koyulaşan yemeğimiz ocaktan alına ve zinhar soğutulmadan servis edile. Afiyet ola!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder