Alt tarafı makarna deyip geçmeyin.Kendisi nevi şahsına münhasır özellikleri ve kalabalık aile üyeleriyle aşiret dizisi çekecek kadar zengin bir kadroya sahip.Aslında afilli restaurant menülerinde az çok karşılaşmışlığımız vardır muhakkak.Gözümüz bi yerden ısıracak gibi ama..
Hani şu geçen adını okuyamayıp "ben şundan istiyorum." diye garsona işaret ettiğiniz ve beklenti yükselmişken önünüzdeki domatesli makarnayla kalakaldığınız. Evdeki makarnayı sarılıp öpesinizin geldiği o anların azalması için gelin şu makarna ailesi ve soslu kankitolarıyla bi tanışalım.
Dünya mutfakları arasında en genel geçer ülkelerden biri olan İtalya, muhteşem tatlarıyla adını her ülkede altın harflerle yazdırmış. Çorbaları, sarımsaklı ekmekleri, deniz ürünleri, muhteşem güzel ve inanılmaz hafif tatlıları ve tek başına bir uygarlık kuran pizzalarından af dileyerek bugünkü dosyada makarnalara el atma amacı güdüyoruz.
Öğrencilik yıllarını pratikliği ile kurtarmış, anne yapınca bir başka olan, en ucuz en kolay yemek denince akla gelen, dışarıda yesen bir tabağı en az on paket pişmemişiyle aynı fiyatta olan İtalyan rüyasını bir eşeleyelim. Altı üstü makarna deyip geçmezsek ciddi bir kültüre saygı duymuş olmanın manevi hazzına varabiliriz. Öğrenci evinde çok fazla türevine rastladığınız makarna, İtalyan mutfağında aldığı şekle, içerdiği malzemeye ve pişme süresine göre sonu "e" ve "i" ile biten onlarca çeşide ayrılıyor. Sevgili İtalyan kardeşlerimize makarna isimleri yeterince karışık gelmemiş olacak ki "dur biz buna bi da sos ekleyelim kimse işin içinden çıkamasın niahahaha..." diyerek listeyi uzatmışlar.Bizim gibi makarna sever bir bünyelerseniz, zamanla hepsini istemsiz de olsa ezberleyeceğinizden kuşkunuz olmasın.İtalyada makarna deyince temel çeşitler şöyle efenim;
MAKARNA ÇEŞİTLERİ
Agnolotti: Ravioli’ye benzer. Et, peynir veya sebze ile doldurulmuş makarna çeşididir.
Calciuni: Kızartılmış ravioli
Cannelloni: Büyük boru şeklinde et veya peynir ile doldurulmuş hamur yemeği çeşidi
Cappellini: Çok ince çubuk makarna.
Conchiglie: Deniz kabuğu şeklinde makarna
Farfalle: Kelebek veya kurdele şeklinde makarna
Fettuccine: Geniş enli çubuk makarna
Fusilli: Burgu makarna
Gnocchi: Patetesli hamurla yapılan yuvarlak şekilli makarnalar
Lasagne: Geniş düz ince hamur parçaları genellikle et, peynir ve domatesle pişirilir.
Linguine: Fettuccine’den ince spagetti’den kalın makarna çeşidi.
Maccheroni: Boru şeklinde makarna
Orecchiette: Küçük deniz kabuğu şeklinde makarna (kulak şeklinde)
Pappardelle: Geniş uzun çubuk makarna
Penne: Kısa düz geniş makarna çeşidi
Ravioli: Peynir, et veya sebze ile doldurulmuş makarna
Rigatoni : Kısa, geniş makarna çeşidi
Spaghetti: İnce uzun çubuk makarna çeşidi
Tagliatelle:Uzun, düz makarnalar
Tortellini: Peynir, sebze veya et ile doldurulmuş makarna çeşidi.
Calciuni: Kızartılmış ravioli
Cannelloni: Büyük boru şeklinde et veya peynir ile doldurulmuş hamur yemeği çeşidi
Cappellini: Çok ince çubuk makarna.
Conchiglie: Deniz kabuğu şeklinde makarna
Farfalle: Kelebek veya kurdele şeklinde makarna
Fettuccine: Geniş enli çubuk makarna
Fusilli: Burgu makarna
Gnocchi: Patetesli hamurla yapılan yuvarlak şekilli makarnalar
Lasagne: Geniş düz ince hamur parçaları genellikle et, peynir ve domatesle pişirilir.
Linguine: Fettuccine’den ince spagetti’den kalın makarna çeşidi.
Maccheroni: Boru şeklinde makarna
Orecchiette: Küçük deniz kabuğu şeklinde makarna (kulak şeklinde)
Pappardelle: Geniş uzun çubuk makarna
Penne: Kısa düz geniş makarna çeşidi
Ravioli: Peynir, et veya sebze ile doldurulmuş makarna
Rigatoni : Kısa, geniş makarna çeşidi
Spaghetti: İnce uzun çubuk makarna çeşidi
Tagliatelle:Uzun, düz makarnalar
Tortellini: Peynir, sebze veya et ile doldurulmuş makarna çeşidi.
İri, ufak, kelebek, etli, sebzeli bir sürü çeşitte makarna olur da, onu süsleyecek, onunla aşk yaşayacak İtalyan sosları olmaz mı? İşte makarnayı sıradan bir hamur olmaktan kurtaran o muhteşem oyuncular;
Boscaiola: Domates, yağ, peynir, mantar, zeytin, sarımsak
Bolognese: Kıymalı domates sosu
Carbonara: Zeytinyağı, peynir, yumurta, janbon
Diavola: Acılı domates sosu
Pesto Genovese: Fesleğen, çam fıstığı, sarımsak, zeytinyağı
Marinara: Deniz mahsulleri, sarımsak, maydanoz
Napoletana: Taze domates, sarımısak,fesleğen
Novella: Domates, ançüez, peynir
Puttanesca: Domates, siyah zeytin, acıbiber, sarımsak ,capari
Quattro Formaggi: Dört çeşit peynirli
Siciliana: Patlıcanlı sos
Bolognese: Kıymalı domates sosu
Carbonara: Zeytinyağı, peynir, yumurta, janbon
Diavola: Acılı domates sosu
Pesto Genovese: Fesleğen, çam fıstığı, sarımsak, zeytinyağı
Marinara: Deniz mahsulleri, sarımsak, maydanoz
Napoletana: Taze domates, sarımısak,fesleğen
Novella: Domates, ançüez, peynir
Puttanesca: Domates, siyah zeytin, acıbiber, sarımsak ,capari
Quattro Formaggi: Dört çeşit peynirli
Siciliana: Patlıcanlı sos
PEKİ HANGİ MAKARNA? HANGİ SOS?
İşte şimdi gerçek bir lezzet şöleni ile karşı karşıyayız sayın seyirciler, evde yaparsanız mutfakta geçirdiğiniz sürede İtalya'ya ışınlanabilirsiniz.Ama "Ben uğraşamam gider afilli bi yerde yerim, checkinimde -bıdıbıdı restaurantta pesto soslu fettucini keyfiiii- yazar dosta düşmana nispet yaparım."derseniz saygımız sonsuz. Restaurantlardaki menüler sizin için çoğunlukla sosa karar verirler.Örneğin Penne Arabiyatta ile penne makarnanın domatese olan özlemi menüde giderilmiştir.Evde yaparım, çok ta güzel de olur diyenler için hangi makarna hangi sosla daha iyi anlaşır konusuna açıklık getirip önlüklerimizi giyelim.
Lazanya: Beşamel sos, kıyma, domates ve erimiş peynirle efsane olur.
Penne: Domates, et veya sebze sosuna uygundur.
Farfalle: Krema bazlı soslar için uygundur.
Fusuli: Et ve domates sosları için uygundur.
Spaghetti: Gerçekte Napoliten, özünde İtalyan makarnasıdır; her sosa uyum sağlar.
Linguini: Deniz mahsullü soslara çok yakışır ve spaghetti gibi her sosa uyum sağlar.
Tagliatelle: Et soslarıyla uygundur. Sosta kullanılan iri malzemeleri tutar.
Macaroni: Makarna salatası ve fırınlanmış makarna için uygundur.
Conchiglie (küçük kabuklar): Makarna salatalarında veya tavuk çorbasında kullanılabilir.
Conchiglie (büyük kabuklar): Et soslarıyla uygundur.
Penne: Domates, et veya sebze sosuna uygundur.
Farfalle: Krema bazlı soslar için uygundur.
Fusuli: Et ve domates sosları için uygundur.
Spaghetti: Gerçekte Napoliten, özünde İtalyan makarnasıdır; her sosa uyum sağlar.
Linguini: Deniz mahsullü soslara çok yakışır ve spaghetti gibi her sosa uyum sağlar.
Tagliatelle: Et soslarıyla uygundur. Sosta kullanılan iri malzemeleri tutar.
Macaroni: Makarna salatası ve fırınlanmış makarna için uygundur.
Conchiglie (küçük kabuklar): Makarna salatalarında veya tavuk çorbasında kullanılabilir.
Conchiglie (büyük kabuklar): Et soslarıyla uygundur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder