12 Ocak 2016 Salı

Ev Yapımı Elma Sirkesi




Kış ayları geldi çattı. Battaniyeli, kestaneli, sobalı günlere adım attık. Kış için tarhanalar, turşular, ve bilimum hazırlıklar çoktan yapıldı. Ne de olsa her şeyin evde yapılanı makbuldur diyerek konserveler, reçeller şişelendi. Peki ya elmaların en kütür kütür olduğu şu aylarda sirkeler yapıldı mı? Yapılmadıysa şimdi tam zamanı dedik ve ev yapımı elma sirkesi için kolları sıvadık. Biz rahmetli dedemin bahçesinden her yıl onun hatıralarını yaşatmak için evimize misafir olan elmaları değerlendirdik. Böyle bir imkanınız yoksa pazarlardaki nefis elmalar da işinizi görecektir.



Tabii ki müzikle başlıyoruz. Elmaların sirkesi aslanım amman deyip kolları sıvayalım:

                             

                   Malzemeler: 5 kilo elma, bir fincan elma sirkesi(mayalaması için), tuz, şeker,su






Elmaları bol su ile yıkadıktan sonra kabuklarını soyuyoruz. Elmaları bir tarafta kabuklarını başka bir tarafta ayırıyoruz. Elmaların kabuklarını soyarken çok ince soymayın, sirke yapımında kabukları  kullanacağımız için ince değil, etli soymanız daha etkili olur.

Tüm elmayı soyduktan sonra kabuklarını yaklaşık 5-6 litre hacmindeki cam bir kavanoza dolduruyoruz. üzerine bir fincan elma sirkesini mayalamak amacıyla ilave ediyoruz. Bir tutam tuz bir tutam da şeker ekledikten sonra kavanozun alabildiği kadar su ekliyoruz. Çeşmeden değil de hazır su eklerseniz sirkenizin kalitesini artırmış olursunuz. Kavanozun kapak kısmına bir tülbent bağlayarak tamamen karanlık bir ortamda beklemeye bırakıyoruz. Sirkenin oluşma süreci minimum 21 gün olacaktır. Karanlık bir ortam elde edemiyorsanız siyah ışığı geçirmeyen büyük bir çöp poşeti ile kavanozu kapatarak aynı etkiyi sağlayabilirsiniz. Tüm bu işlemlerden sonraki işlemleri kavanozunuz ve içindeki kahramanlar yapacak.



Tabi bu sürede iki günde bir tahta bir kaşıkla çok hafif karıştırmanız daha iyi sonuç verir. Bir süre sonra sirke kavanozu etrafında minik sirke sinekleri görürseniz paniğe kapılmayın, bu iyi haber sirkeniz en doğal haliyle hazır oluyor demektir. Bu sürecin ardından kavanozun içindeki karışımı süzerek elde ettiğiniz sirkeyi kullanmak üzere şişeleyebilirsiniz. Elma sirkesinin faydalarını araştırırsanız, elmanın en güzel mevsiminde bu fırsatı kaçırmayacağınıza eminiz.


Peki elimizde kalan elmalar ne olacak?

İşte tam da bu noktada bir taşla vuracağınız ikinci kuş devreye giriyor. Geride kalan elmalar, sabah kahvaltısında tereyağına eşlik edecek, kreplerin, elmalı pastaların yıldızı olacak bir harç olmak için hazır ve nazır sizi bekliyor. Kabuklarını soyduğumuz elmaları rendenin iri bölümünde rendeliyoruz. Geriye kalan elma çöplerini bir kavanozda sirke işlemine tabi tutarak elmadan maksimum fayda sağlayabilirsiniz. Rendelediğiniz elmaları bir tencereye alarak altını yüksek ateşte açın. Yaklaşık üç su bardağı toz şeker ve dört yemek kaşığı tarçın ekleyerek pişirin. Elmaları çok öldürmeden şeker ve tarçının aromasını vermesiyle altını kapatın.


Harcı sıcak sıcak küçük kavanozlara doldurup sıkıca kapatarak kavanozları ters çevirin. Konserve işlemi uyguladığımız kavanozların üzerine bir örtü örterek bir sonraki güne kadar soğumaya bırakın. Konserve elma harçlarını ister buzdolabında ister oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz. Kapağı açıldıktan sonra üç dört gün içerisinde tüketebileceğiniz elmalı harçlar kapağı açılmadan bir yıla kadar dayanabilir. Hiç bir bölümü ziyan olmayan elmadan iki sağlıklı ve lezzetli tarif verdik. Afiyetle!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder