9 Mart 2016 Çarşamba

Sıcak tüketiniz; Kaşarlı Kumru Simit!

Kumru deyince akla ilk gelen İzmir'in bol döküm meşhur fast foodu geliyor. Ancak müdavimleri bilir bir kumru daha vardır ki özellikle kahvaltıda sıcak sıcak çıtır çıtır ne gider! Simit kültürü Osmanlı'dan günümüze kadar uzanan altın sarısı rengiyle bizi anlatan en güzel tatlardan birine işaret eder. Bu tarifte klasik simidin sınırlarını genişletiyoruz. Önce pekmeze sonra da susama bulanan bu çıtır çıtır lezzet eminiz aklınızı başınızdan alacak. Muhteşem bir kahvaltılık: Kaşarlı Simit Kumru!




Malzemelerimizle başlayalım; Bir bardak ılık süt, bir bardak ılık su, bir adet yaş maya, 200 gram erimiş tereyağı, bir kilo un, bir adet yumurta, bir çay bardağı pekmez, iki su bardağı susam, 300 gram kaşar peyniri


Derin bir yoğurma kabında ilk olarak yumurtayı, sütü, ılık suyun içinde iyice erittiğimiz mayayı, erimiş tereyağını iyice karıştırıyoruz. İsteğe göre mahlep ekleyerek daha keskin bir tat elde edebilirsiniz. Devamında bu karışıma yaklaşık bir kilo unu azar azar ilave ederek yoğuruyoruz. Yumuşak bir hamur elde ederek bu hamuru oda sıcaklığında üzerini örterek bir iki saat dinlendiriyoruz. Dinlenen hamurdan yuvarlak bezeler kopararak içine küp şeklinde doğradığımız kaşar peyniri ilave ediyoruz. peyniri içine koyup kenarlarını kapattığımız kumruları önce yuvarlayıp, ardından da kenarlarından biraz uzatıyoruz.Pekmezi biraz sulandırarak bir kaseye alıyoruz. Simitlerimizi önce pekmeze sonra da bolca susama bulayarak yağlı kağıt serdiğimiz tepsilere diziyoruz.


Tariften yaklaşık 30 adet kumru çıkıyor, bu da iki fırın tepsisine sığıyor. Kumruları fırına vermeden önce üzerlerine bıçakla ikişer çentik atıyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında altın sarısı bir renk alana kadar yaklaşık yarım saat pişiriyoruz. Çayın yanına çok yakışan bu tarifi sıcak tüketmeniz güzelliğine güzellik katacaktır. Afiyetle!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder