26 Kasım 2015 Perşembe

Havuçlu Dereotlu Ev Poğaçası

Hamur işine asla hayır diyemeyenler parmak kaldırsın! Sabah işe giderken pastaneye simitçiye uğramayanımız çok azdır. Evde olanlarımız da kahvaltılara bi değişiklik gelse gülücükler saçarlar. Peki yaklaşan kış günlerinde mis kokulu el emeği göz nuru sıcacık sebzeli poğaça desek? Ağzınız sulandı biliyoruz. Issız Adam filminde zihinlerimize kazınan havuçlu tarçınlı kekin çivisi çıktığından belki ikinci filmi çekmek için ilham olur dedik ve havuçlu dereotlu poğaça yaptık. De haydi başlayalım.



Malzemeler: İki yumurta, yarım paket margarin, 100 gr tereyağı,3 yemek kaşığı şeker, iki tatlı kaşığı tuz, yarım çay bardağı sıvı yağ,bir paket instant maya, bir çay bardağı süt,6 su bardağı un, yarım bağ dereotu, iki adet havuç, 150 gr yağlı beyaz peynir ve ya lor peyniri

Yağmurlu bir günse poğaça yapıyorsanız, ruh ta biraz beslenmek ister...





İlk aşamada mayayı, şekeri ve el yakmayacak kadar ısıttığımız ılık sütü bir kasada karıştırıyoruz ve 15 dakika bekletiyoruz ki hamurumuzun mayası kabarsın. Yoğurma kabına oda sıcaklığındaki margarin, tereyağı, tuz, bir adet yumurta ve sıvı yağı yoğurarak birbirine karıştırdıktan sonra mayalı karışımı ve ardından unu ekleyip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Üzerini örtüp bir 15 dakika da bu şekilde mayaladıktan sonra dereotunu doğrayıp havuçları rendenin en ince kısmında rendeliyor ve bunu da hamura ilave ederek yoğuruyoruz. Hamuru beze beze ayırarak avuç içinde yuvarlayıp tezgahta elimizde açıyoruz. Yarısına peynir koyup kapattığımız poğaçaları yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizerek elimizdeki diğer yumurtanın sarısını üzerlerine sürüyoruz. Yumurta sarısını birkaç damla yağ ilave edip öyle sürerseniz hem kolay sürülür, hem de parlaklık verir bu da burada bir püf noktası olarak zihinlere kazınsın. Tavsiye olarak üzerlerine beyaz susam ve çörek otunu bir tutam toz mahlep ile karıştırarak ekleyebilirsiniz. 180 dereceye ayarlayarak önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık yarım saat pişen poğaçalarımızı biraz dinlendirdikten sonra sıcak sıcak mideye indiriniz. Afiyetle!

15 Kasım 2015 Pazar

Bu dolma ezber bozuyor; Has Dolma!


Doğu'nun yemek kültürü hiç kuşkusuz parmak yedirir insana. Baharatın ve salçanın temas ettiği, özel pişirme ve kurutma tekniklerini devreye girdiği tarifler doğunun kışkırtıcı lezzetlerini sunar bizlere.  Etin girmediği yemek nadir bulunur. Özellikle Doğu Anadolu bölgesinde yemekler salça, tereyağı, baharat,buğday,nohut ve bulgurun et ile farklı pişirme şekillerinden oluşur. Böylesine kolay özetlemiş olmamız sanmayın ki bir avuç tarifle sınırlandırır doğunun mutfağını, belkide şu an son kuşağının ellerinde can çekişen ve unutulması an meselesi olan binlerce tarif vardır. Çoğunun malzemesini temin etmek günümüz mutfaklarında zor olsa da biz sizler için bir tanesini uyarladık.


Bitlis yöresine ait olan ve çevre il ve ilçelere kız alıp verme münasebetiyle yayılan bir tarifle karşınızdayız. Tarifin orijinal adı Kak Dolması, yani günümüz tabiriyle kurutulmuş sebze dolması. Ancak sıradan bir kurutulmuş sebze dolması gelmesin aklınıza. Tarifin ana malzemesi, boyutları yarım metreye bulan kabakların iki parmak kalınlığında uzun şeritler halinde kesilip kurutulmasıyla oluşuyor. Kıyma ile yoğurulmuş bulgurun etrafına sarılan kak kabakları pişirilerek üzerine yoğurt ve salça ekleniyor. Bitlislilerin dolma konusundaki mahareti epeyce meşhurdur. Onların yaptığı dolmalar halk arasında Has Dolma olarak bilinir. Çoğumuz Bitlis'e gidip bunları tedarik edemiyor haliyle. Bu sebeptendir ki  tadının tarifsiz olduğunu bilmeniz gereken bu lezzeti günümüz mutfaklarına taze kabaklarla uyarladık. Dolmanın hasını yapan hamarat insanlara ithafen tarifin adını Has Dolma koyduk.Tarifin orijinaline selamlarımızı gönderip başlıyoruz.


Has Dolma;500 gr.köftelik bulgur,500gr. az yağlı dana kıyma, bir yumurta, bir buçuk kilo kabak, 500 gr yoğurt, tereyağı, domates salçası, baharatlar

Tarifin ilk adımına dolmanın içine doldurulacak bulgurlu harç ile başlıyoruz. Geniş bir yoğurma kabına bulguru ve kıymayı alıp, üzerine tuz, bir adet yumurta ve reyhan ekliyoruz. Bir kase suyu azar azar avucumuzla ekleyerek harcı yoğuruyoruz. Toparlanarak sert bir kıvam alarak toparlanan harcı avuç içinde ceviz büyüklüğünde yuvarlıyoruz. Kabakların dışını tırtırlayarak şekillendiriyoruz. daha sonra ikişer santim aralıklarla yuvarlak şekilde kesiyoruz. Kestiğimiz kabakların ortasını oyup çıkararak halkalar elde ediyoruz. Yoğurduğumuz ceviz büyüklüğündeki harcı bu halkaların içine yerleştirerek üstten ve alttan bastırıyoruz. Harç artarsa eğer yuvarlak köfte şeklinde tencerenin en üstüne ekleyebilirsiniz. Tencereye yerleştirdiğimiz dolmaların üzerine kabağın da sulu olduğunu düşünerek yaklaşık üç su bardağı su ekliyoruz ve kapağını kapatıyoruz. Kısık ateşte yaklaşık olarak 30-40 dakika pişen dolmalarımızı kapağı kapalı şekilde yarım saat dinlendiriyoruz. Servis esnasında üzerine sarımsaklı yoğurt ve final olarak tereyağında baharatlarla kavrulmuş salçayı gezdirdiğimiz Has Dolma'yı soğutmadan mideye indiriyoruz. Afiyetle!

Fotoğrafların ve yazının hakları tarafımıza aittir. İzinsiz kullanmayınız. Teşekkür ederiz

11 Kasım 2015 Çarşamba

Şarj edilebilir diş fırçalarına dair doğru bilinen yanlışlar

Manuel diş fırçası şarj edilebilir diş fırçası kadar iyi temizler!
Yanlış.  İlk kullanımdan itibaren şarj edilebilir diş fırçaları manuel fırçalara oranla  2 kat daha fazla plak temizler. Bu özellik dişlerinizin yalnızca dış görünümü için değil, sağlığı için de oldukça önemli. Plak, dişin dış kısmını kaplayan bakteri tabakasıdır. Bakteriler yediğimiz yiyeceklerdeki şekerle beslendikleri için, zamanla asit oluştururlar. Bu nedenle bakterilerin diş yüzeyine yerleşmesi, diş ve diş eti hastalıklarının en önemli sebeplerinden biridir.
Oral-B’nin elektronik fırçalarının tamamında fırça başlıkları yuvarlak olarak tasarlanmıştır. Bu yenilikçi tasarım sayesinde her dönüşte farklı bir açıyla dişin tüm yüzeyinin temizlenmesine olanak sağlar. Küçük boyutuyla her bir dişin yüzeyine ve diş aralarına rahatlıkla ulaşabilir.
Şarj edilebilir fırçalar yalnızca ağız ve diş sağlığı konusunda problem yaşayan kişilere tavsiye edilmektedir!
Yanlış. Oral-B’nin yaptığı bir anket çalışmasında, katılımcıların %39’unun ancak dişleriyle ilgili herhangi bir problem yaşadıktan sonra şarj edilebilir diş fırçası kullanmaya başlayacaklarını belirttikleri görüldü.
Ağız sağlığında tedaviden çok koruma yöntemi izlenmesi tavsiye edilmektedir. Çünkü dışarıdan yapılan herhangi bir müdahale, ne kadar iyi olursa olsun kendi dişinizin sağladığı rahatlığı ve fonksiyonelliği sağlamaz. Dişleri korumanın en önemli yolu, ağız ve diş problemlerinin bir numaralı sorumlusu olan plak tabakasını ortadan kaldırmaktır. Şarj edilebilir diş fırçaları, plak temizliği konusunda manuel diş fırçalarından %100’e kadar daha fazla etkilidir. Plak, yapışkan bir madde olduğu için diş fırçanızdan da ayrılması zordur. Bu nedenle diş hekimleri ortalama 3 ayda bir diş fırçanızı yenilemeniz gerektiğini söylüyor.
Şarj edilebilir diş fırçası da kullanıyor olsanız, 3 ayda bir fırça başlığı  değişimini gerçekleştirmek durumundasınız. Oral-B, elektronik diş fırçanızı kolayca yenilemeniz için değiştirilebilir başlıklarla size sunuyor.
Nasıl bir diş fırçası kullanıyor olursanız olun, diş fırçalama süreniz aynı olduğu için aynı etkiyi yakalayabilirsiniz!
Yanlış.  Diş hekimleri, dişlerinizi günde en az iki kez, 2 dakika fırçalamanızı öneriyor. Ancak yapılan araştırmalar ve klinik deneyler, dişlerinizi 2 dakika şarj edilebilir diş fırçalarıyla fırçalamanızın çok daha etkili sonuçlar almanızı sağladığını gösteriyor.
Şarj edilebilir diş fırçaları diş yüzeyine zarar verir!
Yanlış.  Yukarıda bahettiğimiz anketin bir başka ilginç sonucu da, anket katılımcılarının %5’inin şarj edilebilir diş fırçasının diş yüzeyine zarar verdiğini düşünmesi. Oral-B’nin şarj edilebilir diş fırçaları, basınç göstergesi sayesinde diş fırçasını dişinize çok fazla bastırdığınızda çalışmasını durduruyor.
Tüm şarj edilebilir fırçalar aynı özelliktedir!
Yanlış.  Herkesin diş yapısı birbirinden farklı. Bu nedenle Oral-B kullanıcılarına birbirinden çok farklı özelliklere sahip farklı şar edilebilir diş fırçaları sunuyor. Hassas dişetleri için, farklı büyüklükteki diş aralıkları için ya da sararmış dişleri beyazlatmak için birbirinden farklı bir çok diş fırçası modeli bulunuyor.
Detaylı bilgi almak için videoyu izleyebilirsiniz. Ürün alternatiflerini görmek için tıklayınız.
KAYNAK: www.uplifers.com

Bir boomads advertorial içeriğidir.

Marslı , The Martian 2015

Mars..
Marslı..Evet Marslı!

Ekip arkadaşları tarafından Mars'da unutulan bir astronotun hikayesi.. Evet baya baya Mars'da yaşayan bir astronot'un hikayesi ile karşı karşıyayız bu filmde.. Bütün bu Dünya,Uzay ve Mars üçlemini o kadar olası bir şekilde anlatmış ki film, bir dakika durup bu izlediğiniz görüntülerin olasılığını ve gerçekliğini sınama ihtiyacı duymuyorsunuz..




Bir hayatta kalma macerası aslında.. Tek başına koca Mars'da yalnız başınıza susuz, havasız ve gıdasız kaldığınızı düşünün.. Tabi bir botanik bilimci (Matt Damon) olarak aklınıza bir takım hayatta kalma yöntemleri gelecektir.. 

Yine de zor olsa gerek.. 
Mars'ın kedisi baykuşu iti ayısı yok lakin oksijensiz havası ve soğuğu pek olur! 
Gittim yani oradan biliyorum..


Filmin perde arkasındakilere değinecek olursak efendim, Ridley Scott yönetmiş Drew Goddard yazmış senaryoyu ve aslında Andy Weir tarafından 2011 de yazılan aynı isimli bir roman Marslı..



İzleyin efendim.. Sinemayı hak eden bir film kesinlikle.. Ev sinemasına başka filmleri saklayın.. Halen vizyondayken Marslı'yı izleyin derim.. .