15 Kasım 2015 Pazar

Bu dolma ezber bozuyor; Has Dolma!


Doğu'nun yemek kültürü hiç kuşkusuz parmak yedirir insana. Baharatın ve salçanın temas ettiği, özel pişirme ve kurutma tekniklerini devreye girdiği tarifler doğunun kışkırtıcı lezzetlerini sunar bizlere.  Etin girmediği yemek nadir bulunur. Özellikle Doğu Anadolu bölgesinde yemekler salça, tereyağı, baharat,buğday,nohut ve bulgurun et ile farklı pişirme şekillerinden oluşur. Böylesine kolay özetlemiş olmamız sanmayın ki bir avuç tarifle sınırlandırır doğunun mutfağını, belkide şu an son kuşağının ellerinde can çekişen ve unutulması an meselesi olan binlerce tarif vardır. Çoğunun malzemesini temin etmek günümüz mutfaklarında zor olsa da biz sizler için bir tanesini uyarladık.


Bitlis yöresine ait olan ve çevre il ve ilçelere kız alıp verme münasebetiyle yayılan bir tarifle karşınızdayız. Tarifin orijinal adı Kak Dolması, yani günümüz tabiriyle kurutulmuş sebze dolması. Ancak sıradan bir kurutulmuş sebze dolması gelmesin aklınıza. Tarifin ana malzemesi, boyutları yarım metreye bulan kabakların iki parmak kalınlığında uzun şeritler halinde kesilip kurutulmasıyla oluşuyor. Kıyma ile yoğurulmuş bulgurun etrafına sarılan kak kabakları pişirilerek üzerine yoğurt ve salça ekleniyor. Bitlislilerin dolma konusundaki mahareti epeyce meşhurdur. Onların yaptığı dolmalar halk arasında Has Dolma olarak bilinir. Çoğumuz Bitlis'e gidip bunları tedarik edemiyor haliyle. Bu sebeptendir ki  tadının tarifsiz olduğunu bilmeniz gereken bu lezzeti günümüz mutfaklarına taze kabaklarla uyarladık. Dolmanın hasını yapan hamarat insanlara ithafen tarifin adını Has Dolma koyduk.Tarifin orijinaline selamlarımızı gönderip başlıyoruz.


Has Dolma;500 gr.köftelik bulgur,500gr. az yağlı dana kıyma, bir yumurta, bir buçuk kilo kabak, 500 gr yoğurt, tereyağı, domates salçası, baharatlar

Tarifin ilk adımına dolmanın içine doldurulacak bulgurlu harç ile başlıyoruz. Geniş bir yoğurma kabına bulguru ve kıymayı alıp, üzerine tuz, bir adet yumurta ve reyhan ekliyoruz. Bir kase suyu azar azar avucumuzla ekleyerek harcı yoğuruyoruz. Toparlanarak sert bir kıvam alarak toparlanan harcı avuç içinde ceviz büyüklüğünde yuvarlıyoruz. Kabakların dışını tırtırlayarak şekillendiriyoruz. daha sonra ikişer santim aralıklarla yuvarlak şekilde kesiyoruz. Kestiğimiz kabakların ortasını oyup çıkararak halkalar elde ediyoruz. Yoğurduğumuz ceviz büyüklüğündeki harcı bu halkaların içine yerleştirerek üstten ve alttan bastırıyoruz. Harç artarsa eğer yuvarlak köfte şeklinde tencerenin en üstüne ekleyebilirsiniz. Tencereye yerleştirdiğimiz dolmaların üzerine kabağın da sulu olduğunu düşünerek yaklaşık üç su bardağı su ekliyoruz ve kapağını kapatıyoruz. Kısık ateşte yaklaşık olarak 30-40 dakika pişen dolmalarımızı kapağı kapalı şekilde yarım saat dinlendiriyoruz. Servis esnasında üzerine sarımsaklı yoğurt ve final olarak tereyağında baharatlarla kavrulmuş salçayı gezdirdiğimiz Has Dolma'yı soğutmadan mideye indiriyoruz. Afiyetle!

Fotoğrafların ve yazının hakları tarafımıza aittir. İzinsiz kullanmayınız. Teşekkür ederiz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder