26 Kasım 2015 Perşembe

Havuçlu Dereotlu Ev Poğaçası

Hamur işine asla hayır diyemeyenler parmak kaldırsın! Sabah işe giderken pastaneye simitçiye uğramayanımız çok azdır. Evde olanlarımız da kahvaltılara bi değişiklik gelse gülücükler saçarlar. Peki yaklaşan kış günlerinde mis kokulu el emeği göz nuru sıcacık sebzeli poğaça desek? Ağzınız sulandı biliyoruz. Issız Adam filminde zihinlerimize kazınan havuçlu tarçınlı kekin çivisi çıktığından belki ikinci filmi çekmek için ilham olur dedik ve havuçlu dereotlu poğaça yaptık. De haydi başlayalım.



Malzemeler: İki yumurta, yarım paket margarin, 100 gr tereyağı,3 yemek kaşığı şeker, iki tatlı kaşığı tuz, yarım çay bardağı sıvı yağ,bir paket instant maya, bir çay bardağı süt,6 su bardağı un, yarım bağ dereotu, iki adet havuç, 150 gr yağlı beyaz peynir ve ya lor peyniri

Yağmurlu bir günse poğaça yapıyorsanız, ruh ta biraz beslenmek ister...





İlk aşamada mayayı, şekeri ve el yakmayacak kadar ısıttığımız ılık sütü bir kasada karıştırıyoruz ve 15 dakika bekletiyoruz ki hamurumuzun mayası kabarsın. Yoğurma kabına oda sıcaklığındaki margarin, tereyağı, tuz, bir adet yumurta ve sıvı yağı yoğurarak birbirine karıştırdıktan sonra mayalı karışımı ve ardından unu ekleyip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Üzerini örtüp bir 15 dakika da bu şekilde mayaladıktan sonra dereotunu doğrayıp havuçları rendenin en ince kısmında rendeliyor ve bunu da hamura ilave ederek yoğuruyoruz. Hamuru beze beze ayırarak avuç içinde yuvarlayıp tezgahta elimizde açıyoruz. Yarısına peynir koyup kapattığımız poğaçaları yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizerek elimizdeki diğer yumurtanın sarısını üzerlerine sürüyoruz. Yumurta sarısını birkaç damla yağ ilave edip öyle sürerseniz hem kolay sürülür, hem de parlaklık verir bu da burada bir püf noktası olarak zihinlere kazınsın. Tavsiye olarak üzerlerine beyaz susam ve çörek otunu bir tutam toz mahlep ile karıştırarak ekleyebilirsiniz. 180 dereceye ayarlayarak önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık yarım saat pişen poğaçalarımızı biraz dinlendirdikten sonra sıcak sıcak mideye indiriniz. Afiyetle!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder