26 Ekim 2015 Pazartesi

Kahvaltı Sossuz Olmaz Diyenlere; Lutenitsa!


Kış ayları geliyor, sabah uyanıp pofuduk terliklerinizi giydiniz, açtınız televizyonu, mideniz gurul gurul gurulduyor. Şöööyle ekmeğin üzerine mis gibi tarla domatesi, köz biber, patlıcan olsa da kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olsa,hayat bayram olsa... Ama nerde o mevsimde öyle tarla domatesi, kızarmış ekmeğin üzerine yakışacak enfes bir lezzet? İşte burada sevgili Bunu Bi Tat okurları, Balkanlardan her zaman soğuk hava dalgası gelecek değil ya!Bu kez göçmen kültürünün enfes kahvaltılık sosu geldi; Lutenitsa!



Tarla domatesleri hala mis gibi kokuyorken, ve fiyatlar uçup gitmemişken,kırmızı biberler, bostan patlıcanları "Közle beniiiğğ!" diye bağırırken ne duruyoruz ey ahali, şimdi yapacağımız iki üç kavanoz kahvaltılık sos kış aylarında içinizi ısıtacak.

Başlamadan önce biraz Balkan havası estirelim istedik:



Ortalama üç küçük ya da iki büyük kavanoz sos için;

-2 kilo tarla domatesi, 2 kilo kırmızı köz biberi, iki tane iri bostan patlıcanı, iki havuç(isteğe bağlı),sarımsak,zeytinyağı,yarım çay bardağı sirke,tuz,şeker

İlk aşama biraz zahmetli belki ama bir o kadar da keyifli. Kırmızı biberleri ve patlıcanları ister fırında, ister mangalda, ister mahallenizdeki pidecide hangisi kolayınıza gelirse közleyin. Domateslerin kabuklarını soyup yemeklik doğrayarak tencereye alın. Yaklaşık yarım saat kadar, iyice suyunu kaybedip katılaşana kadar kaynatın. O kaynarken kabuklarını soyup küçük küçük doğradığınız kırmızı köz biberleri, patlıcanları, sarımsağı hazır edin.Suyunu çeken domatese yarım çay bardağı sirke, bir yemek kaşığı tuz, bir tatlı kaşığı toz şeker ve yarım çay bardağı zeytin yağını ekleyip iyice yedirin. Son olarak doğranmış közleri de ekleyip 10 dakika kadar daha pişirin. Havuç kullanmak isterseniz bu aşamada haşlanmış iki adet havucu doğrayarak ekleyin. İyice pişen malzemeyi blenderdan geçirin.Sıcağı sıcağına cam kavanozlara doldurarak kapağını sıkıca kapatın. Ters çevirip bir havluya sıkıcı sardığınız kavanozları soğuyana kadar (konserve işlemi tamamlanıncaya kadar) açmadan bekletin. Kavanozlar bu şekilde aylarca tazeliğini koruyarak ekmeğe sürüleceği günü bekleyecekler. Açtıktan sonra buzdolabında bekleterek birkaç gün içinde tüketmelisiniz. Bu nedenle ufak kavanozlar tercih etmenizi öneririz. Tencerenin dibinde kalan sosu ekmekle sıyırmayı unutmayın. Afiyetle!

Fotoğrafların ve yazının hakları tarafımıza aittir. İzinsiz kullanmayınız. Teşekkür ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder