7 Ekim 2015 Çarşamba

Patlıcanın söyleyecekleri var " Kürdan Kebabı "

" Soğumasını bekleyemeyeceğimiz tatlardan bir tanesi.. "



























Kebap deyince bizde akan sular durulur, ağızlar sulanır, göz bebekleri büyür. Dünya'da lokum kadar çay kadar bilinen tadımızdır, canımızdır kebap. Adana'sı, Urfa'sı, şişi derken çeşitlenip giden kebabın bu usülü ise evde kolayca yapılanından, üstelik patlıcan tutkunlarının "Devamı yok mu?" diyeceği cinsten. Kebabın en makbulu tabiki köz üzerinde dumanı çıkı çıka pişileni; ancak evde her zaman öyle bir imkanı sahip olamıyoruz. Biz işi biraz sebzeyle birleştirerek biraz da çöp şiş rüzgarları estirerek size ev usulü bir kebap deneyimi vaad ediyoruz; Kürdan Kebabı!

Yapımı oldukça basit olan bu tarifte dört kişiyi baz alırsak malzemelerimiz bize şöyle gülümsüyor;

Üç adet iri patlıcan, 350-400 gr az yağlı kıyma, iki üç tane yeşil biber, iki domates, bir yemek kaşığı salça, bir kuru soğan ve damağınızın kucak açtığı baharatlar..


Bizim mutfaklarımız müziksiz olmuyor, önlüklerimizi giymeden önce yiyesinizi getirmesi için;





Malzemeler yerini aldıysa başlıyoruz kebap severler. Patlıcanları kabuklarını soymadan yassı yassı orta kalınlıkta doğruyoruz. Yeşil biberleri de 2 parmak uzunluğunda kesip patlıcanların akabinde kızartmak üzere hazır ediyoruz. Yağda hafif kızartarak kağıt havlunun üzerine alıp tuzluyor ve ardından soğumaya bırakıyoruz.. O sırada kıymanın içine bir soğanı rendeleyerek tuz, karabiber,kimyon,pul biber (ve daha ne isterseniz) ekleyip güzelce yoğuruyoruz. Ceviz büyüklüğünde toplar koparıp yuvarlak köfteler yapıyoruz. Fırınınız 180 derecede ısınırken, patlıcan kızartmalarından iki parça alıyoruz. Artı şeklinde tezgaha veya bir tabağa koyarak tam ortasına bir tane köfte yerleştiriyoruz. Önce altta kalanın, ardından da diğerinin iki kanadını köftenin üzerinde birleştiriyoruz. Birleşim noktasına biber kızartmalarından bir parça koyarak kürdanı saplıyoruz. Bunu tüm malzemeye uyguladıktan sonra fırın kabı ya da borcama dizerek kürdanların üzerine doğradığımız domatesleri de saplıyoruz efenim. Bir yemek kaşığı salçayı bir bardak su ile sulandırarak yemeğin üzerine gezdiriyoruz. Fırında orta rafta ortalama 25-30 dakika pişen ve nar gibi kızaran kürdan kebabını 10 dakika kadar dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.

Afiyetle!

Fotoğrafların ve yazının hakları tarafımıza aittir. İzinsiz kullanmayınız. Teşekkür ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder