22 Eylül 2015 Salı

İşler Değişti; Kadayıf Mantısı!



Kadayıfı şerbetli bir tatlı olmaktan çekip kurtaran, yeni bir boyut kazandıran, çıtır çıtır bir mantı deneyimi.Köftesiyle yumuşak, kadayıfıyla gevrek, yoğurduyla sarımsaklı, sosuyla tereyağlı enfes bir buluş: Kadayıf Mantısı!
Bu güne kadar onu hep fırın tepsisinde şerbet bekleyen, cevizle sarılan, şekersiz bir hiç olarak tanıdınız. Bazen muhallebi üzerine kondu, bazen muza sarıldı... Ama türev olarak hep bir tatlı türüydü. Neden ana yemek olmasındı ki? Kadayıfın makus talihi değişiyor efenim, alın size çıtır çıtır kadayıf mantısı tarifi; başlıyoruz.

Gerekli malzemeler; ortalama iki kişilik tarif için;
150 gr az yağlı kıyma, 150 gr taze tel kadayıf, baharatlar, yoğurt,sarımsak,tereyağı ve salça.... İlk aşamada kıymayı küçük bir kapta pulbiber,karabiber,tuz ve kimyon ile yoğuruyoruz. Ardından yoğurulan kıymayı fındık büyüklüğünde toplara ayırıyoruz. İnce uzun bir tutam aldığımız kadayıfı (tabi bu aşamada ellerimizi sıvı yağ ile yağlarsak daha pratik bir yol izlemiş oluruz) köftenin etrafına sarıyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisinde yaklaşık on dakika kadar üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Servis tabağına aldığımız kadayıf mantılarının üzerine önce çırpılmış sarımsaklı yoğurdu, ardından iki yemek kaşığı tereyağında kavurduğumuz ve ocaktan alırken yarım çay bardağı su eklediğimiz sosumuzu da son dokunuş olarak üzerine gezdiriyoruz. Kadayıfın daha önce bildiğiniz tüm türlerini unutun. Şerbetli tatlıların şahı olan kadayıf, alışılmışın dışına çıkıyor. Mutfakta yeni tatlar denemeyi sevenlerdenseniz kadayıfın mantı versiyonu yüzünüzü güldürecek.Eskiden sadece bir tatlıydı, şimdi kendisi leziz bir ana yemek olarak size gülümsüyor. Afiyetle!


Fotoğrafların ve yazının hakları tarafımıza aittir. İzinsiz kullanmayınız. Teşekkür ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder